REPUBLIKA SLOVENlJA DRŽAVNI SVET
Komisija Državnega sveta za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano vabi na
POSVET O PREHRANSKI VARNOSTI KOT STRATEŠKI DOBRINI
Ljubljana, 17. december 2021, ob 10. uri, dvorana Državnega sveta Republike Slovenije, Šubičeva 4.
!!! Zaradi razmer v zvezi z epidemijo covid-19 je vstop v stavbo parlamenta omejen in mogoč izključno za vabljene ob upoštevanju pogojev PCT. Dogodek se bo snemal in ga boste lahko spremljali v živo na https://drzavnisvet.si/ in prek povezave na spletni strani S-TV Skledar (YouTube in Twitter)!!!
Globalne razmere kažejo, da postaja hrana ključna geostrateška surovina in bo skupaj z vodo usmerjala prihodnost sveta. V pričakovanih negotovih razmerah nestabilne oskrbe s hrano na globalni ravni postaja vprašanje lokalne, regionalne in državne samooskrbe s hrano zelo pomembno. Znano je, da slovenska pridelava ne pokriva naših potreb po kmetijsko-živilskih proizvodih. Zastavlja se vprašanje, kako povečati prehransko varnost in tudi, ali jo je potrebno zapisati v našo Ustavo, kot smo to storili 2016 v primeru pravice do zdrave pitne vode. Komisija za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je že aprila 2020 obravnavala predlog pobude za dopolnitev Ustave s pravico do prehranske varnosti in predlagala njeno širšo obravnavo. Posvet je namenjen pridobitvi dodatnih mnenj in pripomb, ki bi se jih upoštevalo pri oblikovanju končnega predloga te pobude.
Vljudno vabljeni!
Cvetko Zupančič
predsednik Komisije Državnega sveta za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
PROGRAM POSVETA O PREHRANSKI VARNOSTI KOT STRATEŠKI DOBRINI
9.30 – 10.00
SPREJEM UDELEŽENCEV
10.00 – 10.05
OTVORITEV POSVETA
Branko Tomažič, podpredsednik Komisije Državnega sveta za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
10.05 – 10.20
UVODNI NAGOVORI
Cvetko Zupančič, predsednik Komisije Državnega sveta za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
dr. Jože Podgoršek, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
10.20 – 12.00
PREDSTAVITVE
Branko Tomažič, državni svetnik
Predlog pobude za dopolnitev Ustave Republike Slovenije s pravico do prehranske varnosti
Prof. dr. Peter Raspor, dr. h. c. mult., uni. dipl. eng.
HRANA: Narava vedno zmaga
Ana Le Marechal Kolar, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
Pomen vzpostavitve in delovanja prehranskih verig za zagotavljanje prehranske varnosti
Igor Hrovatič, Varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano
Vpliv epidemije COVID-19 na odnose v verigi preskrbe s hrano
Branko Ravnik, Evropski ekonomsko-socialni odbor
Izboljšanje trajnosti evropske verige preskrbe s hrano
Srečko Ocvirk, državni svetnik, župan občine Sevnica
Samooskrba v lokalni skupnosti
Polona Rifelj, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Pomen prehranske varnosti za delovanje družbe in vloga blagovnih rezerv
Anja Bolha, Zveza potrošnikov Slovenije
Potrošnik ne sme ostati sam
Sanja Lončar, Zavod za celostno samooskrbo
Kako preprečiti lakoto
12.00 – 12.30
RAZPRAVA