V prehranski verigi, kmetje dobijo vse premalo in vse prevečkrat se pojavlja na slovenskih policah blago tujega porekla
Kandidiral bom na čelu z nosilcem liste Lojzetom Kerinom, inovativnim mladim kmetom in uspešnim vinarjem Vinarstvo Kerin iz Krškega, ter Francem Jordanom, dolgoletnim uspešnim pridelovalcem zelenjave iz Kostanjevice na Krki, ter Ivanom Kožarjem, ...
Društvo Slovenska kmečka zveza

Sreda, 30. september 2020 ob 21:03

Odpri galerijo

Franc Bogovič

Franc Bogovič: na volitvah v Svet Kmetijsko gozdarske zbornice – KGZS kandidiram na listi DRUŠTVA SKZ – SLOVENSKA KMEČKA ZVEZA, na čelu z nosilcem liste Lojzetom Kerinom, inovativnim mladim kmetom in uspešnim vinarjem Vinarstvo Kerin iz Krškega, ter Francem Jordanom, dolgoletnim uspešnim pridelovalcem zelenjave iz Kostanjevice na Krki, ter Ivanom Kožarjem, odličnim govedorejcem iz Senovega, vodjo liste za območno enoto KGZS, na kateri smo kandidati še naslednji odlični predstavniki: Benjamin Baškovič iz Krške vasi, Franc Jordan iz Kostanjevice na Krki, Janez Barbič iz Podbočja, Mihael Kvartuh iz Jesenic na Dolenjskem, Lojze Kerin iz Krškega, Vinko Škulj iz Podbočja, Gregor Pleterski iz Krškega, Jernej Žaren iz Leskovca pri Krškem ter jaz, Franc Bogovič, iz Koprivnice pri Krškem.

V @Kmetijsko gozdarski zbornici si bomo prizadevali za razvoj slovenskih družinskih kmetij, tako tistih, ki so pozicionirane na ravnini, še posebej pa tistih, ki imajo težke pogoje, bodisi v hribovskem ali gorskem območju. Nujno je treba tudi del zemljišč, ki so danes v upravljanju velikih podjetij, prenesti na družinske kmetije, še posebej na mlade kmete #mladikmetje, mlade prevzemnike, ki so temelj za razvoj slovenskega kmetijstva.

Cenovni položaj je tisti, ki ga je treba izboljšati, kajti v prehranski verigi, kmetje dobijo vse premalo in vse prevečkrat se pojavlja na slovenskih policah blago tujega porekla, ki ga tudi trgovci želijo prodati kot slovensko, kajti vedo, da slovenski potrošnik vedno bolj zaupa slovenski hrani.

Vsekakor pa je treba narediti tudi veliko za razvoj podeželja in tu bom tudi sam osebno prek projekta Pametnih Vasi še naprej pomagal, da bo slovensko podeželje poseljeno in se bo še hitreje razvijalo kot doslej.

Franc Bogovič

Teme
volitve KGZS franc bogovič Lojze Kerin Franc Jordan Ivan Kožar Vinko Škulj Gregor Pleterski Jernej Žaren Mihael Kvartuh Janez Barbič Benjamin Baškovič
Zadnje objave
SKZ pri SLS: Brez dodatnih sredstev za kmetijstvo bo v naslednjih letih v Sloveniji propadlo na tisoče kmetij
V Slovenski kmečki zvezi pri SLS z zaskrbljenostjo in razočaranjem ugotavljamo, da je v predlogu novega Strateškega načrta SKP 2023 – 2027 in v državnem proračunu za obdobje 2022-2023 za potrebe kmetijstva zagotovljenih bistveno premalo sredstev, da bi lahko zgotovili obstoj in razvoj kmetij, ki imajo pogoje za tržno pridelavo hrane, a jim zaradi neustrezne slovenske kmetijske politike grozi propad, nadaljnje odhajanje mladih s podeželja in praznjenje ter zaraščanje podeželja. Posledično se bo dodatno zmanjševala samooskrba s hrano in prehranska varnost, v primeru daljše zapore meje pa bi sto tisoče državljanov Slovenije lahko doletela lakota.   V SKZ pri SLS pozdravljamo soglasno sprejeti sklep na današnji seji Sveta Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, da se od slovenske vlade zahteva zagotovitev dodatnih 380 milijonov sredstev v naslednji finančni perspektivi, saj v nasprotnem primeru številni dobri predlogi v novem programu ostajajo le lepe želje na papirju. Slovenska kmečka zveza bo v naslednjih dneh na svojih organih sprejela tudi odločitev o času in vsebini protestnih aktivnostih, če kmetijsko ministrstvo in vlada ne bosta zagotovila nujno potrebnih sredstev za preživetje in razvoj številnih panog slovenskega kmetijstva in za zagotovitev polne prehranske varnosti s hrano pridelano v Sloveniji.
Novi predlog SKP 2023-2027 je nesprejemljiv
V današnjem Kmečkem glasu si lahko preberete v rubriki "Prejeli smo" pismo Branka Tomažiča, državnega svetnika DS RS za kmetijstvo in član Sveta KGZS.
Vabilo k spremljanju posveta: Trajnostno kmetijstvo, ki nas lahko prehrani
Že nekaj časa je jasno, da v kolikor bo človeštvo nadaljevalo po trenutni poti, to najverjetneje vodi do kaskadnih ekoloških in podnebnih prelomnic in korenito spremenjenega okolja. Ob zavedanju tega se je Evropska unija zavezala preoblikovanju evropske družbe in gospodarstva na gospodaren, pravičen in socialno uravnotežen način, da bi do leta 2050 dosegla podnebno nevtralnost. Vendar je pot do tam polna izzivov za vse sektorje in dele naših družb. Prehrambni sektor pri tem ni nobena izjema. Ključnega pomena je, da bo zmanjševanje onesnaževanja povezano z razvojem in uporabo novih tehnologij in metod za proizvodnjo, predelavo, transport in pakiranje hrane ob sočasnem ohranjanju gospodarske konkurenčnosti. Poleg tega, da mora biti hrana pridelana na okoljsko sprejemljiv način, je mora biti tudi dovolj in po taki ceni, da bo dostopna vsakomur. Tako bodo doseženi tako podnebni cilji kot dobrobit državljanov. Odpirajo se številna vprašanja, kot so na primer: - Kakšen je pomen kratkih prehranjevalnih verig in kakšna je vloga zadrug pri    doseganju le-teh?- Kakšni so izzivi in pomen ekološkega kmetovanja? - Kako spodbujati kmetijske inovacije in tehnologijo? - Kako ohraniti zdrav razum pri izvajanju evropskega zelenega dogovora?  Z namenom najti odgovore na ta in mnoga druga pereča vprašanja Inštitut dr. Antona Korošca (INAK) v sodelovanju z bruseljskim Wilfried Martens Centrom za Evropske Študije (WMCES) znotraj skupnega projekta Kmetijstvo in trajnostni razvoj v okviru evropskega zelenega dogovora vabi k spremljanju posveta z naslovom Trajnostno kmetijstvo, ki nas lahko prehrani, ki bo v petek, 26. novembra 2021, od 17. do 19. ure. O izzivih in rešitvah le-teh bodo razpravljali: - Franc Bogovič, evropski poslanec SLS/EPP;- mag. Aleš Irgolič, državni sekretar na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano;- Roman Žveglič, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS);- Irena Ule, predsednica Kmetic Slovenije;- Anja Mager, predsednica Zveze slovenske podeželske mladine (ZSPM);- Stane Levart, direktor Kmetijsko gozdarske zadruge Slovenske Konjice.Pogovor bo vodil Marko Cigler. Posvet bo zaradi slabe epidemiološke slike in odgovornega ravnanja inštitutov, z namenom prispevati k prizadevanjem za zamejitev širjenja okužb, potekal brez prisotnosti publike. Posvet boste zato lahko spremljali v živo prek našega Facebook kanala Časopis Slovenec v slovenskem jeziku in v živo preko Facebook kanala Inštitut dr. Antona Korošca v angleškem jeziku. Če boste imeli za govorce kakšno vprašanje, boste lahko le-tega napisali v komentar pod objavo neposrednega predvajanja. Posnetek bo z zamikom dostopen tudi na našem YouTube kanalu Časopis Slovenec. Vljudno vabljeni k spremljanju in povejte tudi drugim, ki bi jih ta tematika utegnila zanimati.
SKZ pri SLS: Zaradi alarmantnih razmer zahtevamo dodatna sredstva za kmetijstvo ali pa bo vseslovenski protest
Ljubljana, 3. oktober 2021 – Zaradi alarmantnih razmer v več kmetijskih panogah, posebno za srednje velike in manjše kmetije, še posebno v hribovsko višinskih in drugih območjih z omejenimi dejavniki, Slovenska kmečka zveza pri SLS (SKZ pri SLS) zahteva takojšnje ukrepanje vlade, sicer bo v nekaj letih propadlo na tisoče slovenskih kmetij. Brez dodatnih minimalno 380 milijonov evrov sredstev za kmetijstvo v naslednjih 5 letih je po mnenju SKZ pri SLS popolnoma nemogoče uspešno prilagajati slovensko kmetijstvo novim okoljskim in tržnim razmeram, ohraniti mlade na kmetijah, povečati samooskrbo Slovenije z domačo hrano ter ohranjati obdelano in poseljeno podeželje. SKZ pri SLS je na včerajšnjem srečanju v okviru jesenskega kmetijsko obrtnega sejma v Komendi v celoti podprla zahteve Kmetijsko gozdarske zbornice (KGZS) in drugih kmečkih organizacij za pridobitev dodatnih minimalno 380 milijonov eur sredstev za kmetijstvo v naslednjih 5 letih. Če ta zahteva do vključno 31. oktobra ne bo uresničena, SKZ pri SLS pričakuje, da bo KGZS v sodelovanju z drugimi kmečkimi organizacijami nemudoma organizirala in izvedla vseslovenski kmečki protest. V nasprotnem primeru bo vseslovenski protest organizirala SKZ pri SLS, k sodelovanju pa bodo povabljene tudi vse druge zainteresirane kmečke organizacije. SKZ pri SLS Marko Cigler, podpredsednik
VABILO NA STOJNICO SKZ NA SEJMU V KOMENDI
Ta vikend bo od petka 01. oktobra 2021 do nedelje, 03. oktobra 2021, potekal Jesenski kmetijski obrtni sejem v Komendi. petek, 1. 10. 2021 od 10. do 19. ure sobota, 2. 10. 2021 od 9. do 19. ure nedelja, 3. 10. 2021 od 9. do 18. ure Na sejmu bo s svojo stojnico sodelovalo tudi Društvo SKZ – Slovenska kmečka zveza. Vabimo vas, da nas obiščete in izkoristite možnost za srečanja, pogovor, kozarček domačega... Vabljeni, da obiščete tudi ostale razstavne prostore številnih kmetov, rokodelcev, obrtnikov in podjetnikov, ki v Komendo množično prihajajo iz celotne Slovenije. Komendski sejem je drugi največji sejem v Sloveniji in vse bolj atraktiven za sodelujoče in obiskovalce. Sejmi, kot je ta v Komendi, so dokaz, do so podjetniki, obrtniki in kmetje gonilna sila našega gospodarstva. V soboto, 2. 10. 2021 ob 10. uri bo v soorganizaciji Inštituta dr. Antona Korošca tudi pogovor o vprašanjih kmetijstva in razvoja podeželja Slovenije in EU, s poudarkom na skupni kmetijski politiki (SKP). Kdor bi se ga želel udeležiti, naj zaradi omejenosti prostora potrdi udeležbo do petka, 1. 10. 2021 do 12. ure na drustvoslovenskakmeckazveza@ gmail.com  Brez parkirnine in vstopnine. Se vidimo v Komendi!   Tajništvo Društva SKZ – Slovenska kmečka zveza